Široka ponudba epoksi tlakov nam omogoča, da pri tlakovanju obremenjenih površin naslovimo cel spekter različnih groženj in obremenitev. Včasih potrebujemo posebej zasnovan večslojni tlak, ki se v določeni debelini namesti na površino, ki potrebuje zaščito. A običajno ni treba pretiravati in se dobro obnesejo že osnovna zaščitna sredstva – to je lahko epoksi premaz, ki velja za najbolj enostavno in tudi najbolj poceni rešitev, kljub temu pa ponuja dobro zaščito obremenjenih površin.

Še posebej posrečena rešitev je epoksi tlak za domače mojstre, ki želijo dobro zaščititi površine v domači delavnici ali garaži, pa tudi v stanovanjskih prostorih se tak tlak lahko dobro obnese, recimo v predsobah in hodnikih. Epoksi premazi dopuščajo dovolj svobode – so ugodni in enostavni za namestitev. V ponudbi jih imajo tudi profesionalci, medtem ko se domači mojstri lahko odločijo za samostojno izdelavo takšnega tlaka.

Kako se nanaša epoksi premaz?

Premaz je namenjen zaščiti betonske površine v zaprtih prostorih. V izhodišču je posebej pomembno, da je betonska plošča dobro pripravljena, čista in suha. Nato se je treba površine lotiti s čistilom, ki je včasih priloženo premazu, tako dobimo tudi navodila za uporabo oziroma za pripravo površine. Končni cilj je, da imamo kar se da čisto površino za nanos plasti epoksi premaza.

Sam nanos premaza nato poteka podobno kot pleskanje. Pripravimo premaz, ki se včasih kombinira oziroma meša z drugimi sredstvi. Nato premaz enostavno nanesemo na površino s sintetičnim čopičem ali valjčkom. Večje površine prekrijemo v pasovih po 1 m, pozorni pa smo predvsem na enakomerno debelino po celi površini.

Uporaba epoksi premaza

Ko je premaz nanešen na površino, se mora seveda posušiti. Ob ugodni temperaturi in vlagi je že po 24 urah površina pripravljena na lažje obremenitve in po njej lahko hodimo. Za polno obremenitev pa epoksi premaz potrebuje kakšen teden dni sušenja.

Categories: splošno