Dejstvo je, da so uporabniki invalidskih vozičkov pretežno vezani na njih, zato je še toliko pomembneje, v kako veliko meri je takšno prevozno sredstvo prilagodljivo glede na posameznikove potrebe. Na Rehapar.si so na voljo tako zunanji kot tudi notranji vozički za invalide. Ne nazadnje tudi nezložljiv ali pa zložljiv invalidski voziček.

Na sploh je veliko vozičkov za invalide zasnovanih tako, da so primerni predvsem za zunanjo uporabo. V notranjih prostorih pa tako zasnovane naprave pogosto niso prav dobrodošle. Gume naprave so na primer zasnovane tako, da so primerne predvsem za grobe površine in ne za gladka tla. Prav tako je invalidski voziček lahko prevelik za prehod skozi standardna vrata. Zaradi prilagojene sedežne višine pa prav tako ni enostavno opraviti transferja z vozička na sedalno površino v domačem prostoru.

Različne vrste vozičkov za invalide

Ugotovili smo, da torej na trgu obstaja kar nekaj različnih vrst invalidskih vozičkov. Obstajajo tako imenovani manualni vozički za invalide, ki se lahko imenujejo tudi vozički na ročni pogon. Na voljo je tudi električni voziček z elektromotorjem. Ročna vrsta vozičkov za invalide je mehanska. V to kategorijo sodita nezložljiv in zložljiv invalidski voziček. Za uporabo ročnega vozička mora imeti invalid krepke ter zdrave roke. Poleg tega tudi možnost vsaj delnega nadzora nad svojim zgornjim delom telesa. Takšni vozički so neredko imenovani tudi aktivni ali pa standardni invalidski vozički.

Zložljiv invalidski voziček omogoča individualno prilagajanje

Za zložljiv invalidski voziček je značilno, da se s potiskanjem sedeža navzgor voziček po širini zoži. To pomeni, da se lahko prav vse dimenzije vozička – širina, višina ter globina – individualno prilagajajo. Obenem se lahko pri takšni napravi prilagodi tudi nagib sedeža. Takšna vrsta vozička je najbolj dobrodošla kot vrsta dnevnega vozička.

Sicer pa zložljiv invalidski voziček ni priporočljiv za športne aktivnosti. Zaradi omenjenih nastavljivosti ga namreč ni možno dovolj prilagoditi. Prav tako ni dovolj stabilen za športne aktivnosti, kot je na primer košarka. Vzrok so številni premični deli, ki omogočajo zlaganje.

Categories: splošno