Projektorji odlično opravljajo svoje delo, moramo pa za to tudi sami poskrbeti z ustreznim vzdrževanjem. Kaj točno to vključuje, je odvisno od modela projektorja oziroma predvsem od tega, ali za osvetlitev uporablja žarnice za projektor, ali pa to delo opravljajo LED diode.

Vzdrževanje projektorja ni vedno ključni razmislek pri izbiri naprave, bolj se posvečamo drugim lastnostim, recimo ločljivosti, svetilnosti, kontrastu in podobno. A če nameravamo projektor redno uporabljati, pridejo do izraza še druge značilnosti, tudi vzdrževanje projektorja, poraba elektrike in podobno. S tega vidika je zelo pomembno, da se odločimo za pravi projektor glede na naša pričakovanja.

Žarnice za projektor pri starejših napravah

Še nekaj let nazaj so bili v prodaji večinoma le projektorji, ki so za osvetlitev uporabljali žarnico. Takšna oprema lahko dobro deluje in ponuja kakovostno sliko, a žarnice za projektor porabljajo tudi več energije, obenem pa nimajo ravno dolge življenjske dobe. To pomeni, da je treba žarnico redno menjati. Ne ravno zelo pogosto, še vedno lahko pričakujemo več tisoč ur delovanja, a vseeno to lahko pomeni vsako leto ali dve, pri pogosti uporabi. Ker so žarnice za projektor precej drage, je to vsekakor relevanten strošek, na katerega moramo že pravočasno pomisliti.

Na trgu imamo danes sicer alternative, ki so nekoliko dražje, a na dolgi rok ne bomo imeli toliko stroškov in dela z vzdrževanjem. Lahko se izkažejo za boljšo izbiro, ni pa to nujno.

Žarnice za projektor in sodobni LED projektorji

Sodobni LED projektorji ne potrebujejo žarnice za projektor, imajo daljšo življenjsko dobo in ne zahtevajo toliko vzdrževanja, tudi poraba energije je bistveno nižja. Stroški pri obratovanju na dolgi rok so torej nižji, kar upravičuje višjo ceno ob nakupu, a ne za vse kupce. Tudi če je potrebna menjava žarnice za projektor, so recimo klasični projektorji še vedno cenejši za tiste, ki naprave ne nameravajo uporabljati zelo pogosto. 

Categories: splošno